Festivalul artelor si multiculturalismului la Cluj-Napoca

Weekend-ul acesta a avut loc la Cluj un festival multicultural ce a adus în față minoritățile ce se regăsesc aici. Programul a fost divers incluzând petreceri tematice(Basarabian Party), proiecții de filme din partea comunităților: chineză, egipteană, japoneză, marocană,poloneză și ucraineană, un targ de meșteșuguri și reprezentații de muzică și dansuri tradiționale.

O să vă povestesc mai multe despre târg deoarece, din păcate, doar acolo am reușit să ajung.

Târgul de meșteșuguri, produse și porturi populare a avut loc în Piața Unirii însă din cauza vremii nefavorabile,a plouat și a fost foarte frig, au fost prezente foarte puține  comunități: palestiniană, egipteană, marocană, ucraineană, maghiară și chineză . Cei din Palestina au fost cel mai bine pregătiți având diferite produse specifice, mâncăruri tradiționale, muzică și haine,ofereau cd-uri despre Palestina și îți scriau numele în arabă astfel că toată lumea se îngrămădea la standul lor.

Comunitatea chineză a fost reprezentată prin Institutul Confucius de la Universitatea Babeș-Bolyai. Standul lor roșu împodobit cu diferite produse specifice sărea în ochii de la depărtare. Cei de acolo ofereau ceai chinezesc și scrierea numelor cu caractere chinezești.

Foarte drăguți au fost și cei care reprezentau comunitate ucraineană din Maramureș, purtau costume tradiționale și aveau reprezentată o poartă realizată din lemn masiv, specifică de altfel pentru acea zonă.

Din păcate cei din Egipt și Maroc nu au fost prea bine pregătiți.Cei din Egipt au adus suveniruri ce se vând în Egipt turiștilor: statuete, brelocuri etc, iar  la cei din Maroc, în afară de un ceainic și niște papuci nu prea am văzut mare lucru.

Pe lângă aceste comunități, cei de la Școala Internațională din Cluj au avut și ei un stand cu produse din diferite țări ale lumii : Mexic, SUA, Olanda,Marea Britanie, Grecia . Aceștia ofereau ceai cald și chemau lumea să-și facă poze cu celebra pălărie mexicană (”sombrero”).

One Comment Add yours

  1. yasmine says:

    Hi interresting, post here may come back soon continue updating your blog

Leave a comment